Насолода з індійським присмаком

Насолода з індійським присмаком

У Делі цими днями  удень  +28. Сонечко, легке вбрання. Наш термометр ледь дотягує до +4, а вранці  вже морозно. Але дівчатка з далекої Республіки Індії анітрішки не мерзнуть, вони кутаються у свої ошатні шарфи і біжать на пари. Юнаки взагалі без головних уборів – звикли до української погоди. Бо ж знаємо, що головною є погода в домі і на душі.

У гуртожитківських кімнатах тепло і затишно, а щоб  сповна відчути запах і дух  далекої рідної домівки, індійська молодь заходить у кафе, яке розташоване у гуртожитку №1 ЗДМУ. Це затишний куточок, «маленька Індія» у великому студентському містечку. Кафе носить назву «NEO-STAR Індія»,  облаштоване воно сім років тому представниками дружньої країни для своїх співгромадян, які опановують медицину в Запоріжжі. А таких в університеті понад 800 студентів.  Тож у кафе завжди людно.

 «Під час перерв до нас просто залітають зграйками відвідувачі на коротку мить, перекусити, по закінченню занять вони вже неспішно спілкуються, можуть посидіти довше, розповідає директор кафе Вікторія Панфілова. – Кафе дуже популярне, насамперед, індійськими  національним  стравами.  Спеції нам доправляють з Індії, це традиційні для  їхньої кухні – куркума, кардамон, коріандр, кориця, різноманітні перці, напівфабрикати, як от соєве м’ясо.  Усе це у великих кількостях додається до страв, створює їхній неповторний смак і аромат. На кухні усі ці сім років працює  кухарем  Сазан з Індії, він тут з моменту відкриття кафе, навчив  і кухаря Тетяну, вони добре  справляються».

Вікторія розповіла, що їхні відвідувачі особливо полюбляють карі: курку- карі, наприклад, або чікенкарі, замовлять майже всі. А також кичирі – це рис з овочами. Порції досить великі, споживають по 400 грамів рису. По середах індійські студенти замовляють приготувати їм бир’яні, це такий індійський плов з куркою. Страва оригінальна приготуванням, для неї потрібен рис басматі і, звісно, екзотичні  для нас спеції  – масалабир’яні, зіра, перець чилі, кардамон, суміш різноманітних перців. В Індії, до речі, у кожному штаті готують цей плов за своїми оригінальними рецептами. Ну, а в кафе університету навчилися не гірше, він смакує не лише індійським студентам, а й українським, які полюбляють гостреньке.

«Я сьогодні замовила чикенкарі й кичирі, - розповіла  студентка п’ятого курсу ПотраджуСрі Ніді, - це мої  улюблені страви, їх готують так, як у нас в Індії.  Добре, що є таке кафе в нашому університеті, мені тут дуже подобається».

24.11.2016

Україна, 69035, м. Запоріжжя, бульвар Марії Примаченко, 26
Тел: (061)239-68-90   mail@mphu.edu.ua

Відправити E-mail

Увага! Офіційним сайтом ЗДМФУ є mphu.edu.ua (zsmu.edu.ua). За інформацію, надану від імені ЗДМФУ на інших сайтах, університет відповідальності не несе.

Мапа сайту
| bg | en | fr | es | hi | ar